Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Diamantové kotouče: jak prodloužit jejich životnost?

Výběr kotouče, respektování řezaného materiálu i dodržování správných zásad řezání – to všechno má zásadní vliv na to, jak dlouho vám diamantový kotouč vydrží. Co dělat, abyste jeho životnost prodloužili na maximum?

 

Všechno začíná výběrem

 

Při koupi diamantového kotouče není na místě šetřit. Řada hobby marketů nabízí kotouče za pár stovek, které vydává za diamantové. Tyto kotouče však často bývají vyrobené z obyčejných kovů a při řezání se kroutí nebo pálí. Dávejte na ně pozor.

 

Kvalitní diamantový kotouč sestává z ocelového těla (nosiče) a segmentu, který je tvořen pojivem (matricí) a zrnky syntetického diamantu. Tento segment se na ocelové tělo navařuje laserem, případně pájí nebo spéká. Velikost a tvar diamantových zrn a složení matrice rozhodují o řezných vlastnostech kotouče – tedy o tom, který materiál byste kotoučem měli řezat.

 

Použité materiály i výrobní proces jsou natolik drahé a technologicky náročné, že kvalitní diamantový kotouč vás vždy vyjde řádově na několik tisíc Kč, některé kotouče větších průměrů se blíží hranici 10 000 Kč. Je proto jasné, že pokud v hobby marketu narazíte na diamantový kotouč za 650 Kč, nejspíš z diamantu vyrobený nebude.

 

Dodržujte instrukce výrobce

 

Drtivá většina diamantových kotoučů je přímo od výrobce určená k řezání úzce vymezeného spektra stavebních materiálů. Tato doporučení bez výjimky respektujte.

 

Obecně platí, že měkké abrazivní materiály byste měli řezat kotouči s tvrdým pojivem a hrubými diamantovými zrny, zatímco tvrdé materiály kotouči s měkkým pojivem a jemnými diamantovými zrny. Nikdy ne naopak.

 

Např. při řezání tvrdého stavebního materiálu „tvrdým“ kotoučem dochází k tzv. zalešťování diamantů a navíc mizerným řezným výkonům. Nehledě na to, že segment kotouče se v takovém případě velmi rychle spotřebovává.

 

Dalším rizikem volby špatného kotouče je tzv. podbroušení. K tomu nejčastěji dochází v případě řezání abrasivního stavebního materiálu, kdy kotouč nestíhá odvádět prach a nečistoty z řezu. Zbytkové abrazivum v řezu následně obrušuje ocelové tělo kotouče, což může mít v extrémním případě za následek úplné odpadnutí segmentu od těla kotouče – místo spojení ocelového těla a segmentu se totiž obrousí „až na kost“.

 

Výrobci kotoučů na tento problém samozřejmě myslí, a proto jsou diamantové kotouče na abrazivní materiály vybavené šikmým nebo přidaným segmentem v exponované oblasti, který riziko podbroušení eliminuje. Jde např. o kotouče Super Asfalt Evo nebo Super Beton Evo z dílny renomovaného výrobce NORTON Clipper. Na řezání živice nebo čerstvého betonu žádné jiné kotouče, než ty s ochranným segmentem, nepoužívejte.

 

Stačí hmotnost pily

 

Zásadní vliv na životnost kouče má také způsob, jakým s ním pracujete. Ještě, než se pustíte do řezání – zkontrolujte, zda máte kotouč správně usazen v pracovním nástroji (tj. ve směru šipek, případně ve směru letící kometky matrice) a dotáhněte příruby. Kotouč by se měl v pile otáčet lehce a volně, ale zároveň v ose (nesmí se „viklat“ do stran).

 

Během řezání na kotouč vůbec netlačte, bohatě postačí hmotnost pily. Při práci nespěchejte, řezejte klidně a pomalu. Vyšší tlak na kotouč zvyšuje teplotu v řezu a zbytečně opotřebovává segment, navíc tím namáháte i pilu. Dodáváme, že s kotouči vždy provádějte pouze přímé řezy, žádné oblouky nebo broušení materiálu pomocí hrany.

 

Velmi důležitou roli hraje také chlazení, většinu kotoučů byste měli neustále chladit vodou. Některé modely sice umožňují řezání za sucha, přesto i tyto kotouče (pokud to situace umožňuje) raději skrápějte – jejich životnost se výrazně prodlouží. Při řezání za sucha teplota v místě řezu prudce roste, často lze vidět, že segment je po obvodu rozžhaven, čímž matrice, která ukotvuje zrnka diamantu, rychleji ubývá.

 

Pokud není zbytí a vy nemáte přístup k vodě, dělejte při suchém řezání pravidelné přestávky a každých 30-60 sekund kotouč na 15 sekund vytáhněte z řezu a protáčejte ho ve vzduchu. To aby se co nejrychleji ochladil.

 

Řezejte na víckrát

 

Segmentům diamantových kotoučů příliš nesvědčí ani hluboké řezy, takže je ideálně rozdělujte. Např. při řezání materiálu do hloubky 20 cm nařízněte hloubku 5 cm, po krátké pauze nařízněte dalších 5 cm, pak dalších 5 a v posledním řezu práci dokončete. Paradoxně řez provedete rychleji než na jeden zátah – a snížíte tím zatížení nástroje i řezacího stroje, čímž prodloužíte životnost obou.

 

Nepodceňte ani skladování kotouče v období mimo sezónu, umisťujte ho na suché místo, aby nedošlo ke korozi. Na kotouči navíc nesmí nic ležet, jinak by se mohl prohnout a následně během řezání „házet“. Takovým kotoučem pak stěží provedete rovný řez a dost možná přivodíte i poškození hřídele nebo celého stroje.

 

Zobrazit diamantové kotouče v nabídce

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o