Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Průmyslová topidla MASTER: kam se které hodí?

Průmyslové topidloPři výběru průmyslového topidla musíte zvažovat hned několik parametrů – nejdůležitější z nich jsou přitom typ pohonu a celkový výkon. V tomto článku ve zkratce poradíme, jaká topidla byste si do jakého provozu měli pořídit.

 

Garáže, haly a sklady do cca 1 000 m3

 

Jestliže potřebujete vytopit menší objekty jako např. garáže, sklepy, sklady nebo haly s celkovým objemem vzduchu do asi 1 000 m3 (výška x šířka x délka prostoru v metrech), pak pro vás budou ideální topidla elektrická a infračervená.

 

Tato topidla při svém provozu neprodukují žádné zplodiny, takže je můžete používat i v nevětraných nebo špatně větraných prostorech. Mají velmi vysokou účinnost, což s sebou nese nízké provozní náklady. A díky nízké hmotnosti je snadno kdykoliv přemístíte.

 

Infračervená topidla pak mají tu výhodu, že teplý vzduch po místnosti nerozhánějí, ale pomocí infračerveného záření přímo ohřívají. Díky tomu jsou vhodná pro použití do starých skladů, sklepů či archivních místností, kde by při použití jiného typu topidla hrozilo víření prachu.

 

Nevýhodou elektrických a infračervených topidel je však nízký výkon – i ta nejvýkonnější poskytují maximální výkon cca 40 kW. Proto se hodí zejména do menších provozů, ve velkých skladových halách by jejich výkon nestačil.

 

Ve výkonové škále od 10 do 40 kW (a tedy v místnostech o objemu vzduchu cca 200 – 1 000 m3) můžete elektrická a infračervená topidla nahradit plynovými nebo naftovými, která jsou levnější. Mají ale dražší provoz, nižší účinnost a navíc u nich musíte řešit odvod spalin. Hodí se proto spíše k občasnému užití, pro pravidelné topení v menších objektech jsou efektivnější topidla elektrická či infračervená.

 

Jestliže si nejste jistí, jak výkonné topidlo pro svůj objekt potřebujete, spočítejte si ho na základě rad uvedených v tomto článku.

 

Velké haly a sklady do cca 5 000 m3

 

Do větších prostor s objemem vzduchu nad 1 000 m3 do asi 5 000 m3 budete potřebovat topidla plynová nebo naftová. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

 

Plynová topidla vás určitě potěší nízkou pořizovací cenou – i stroj o výkonu 100 kW seženete do 20 000 Kč. Jejich nevýhodou je naopak vysoká spotřeba plynu a nutnost neustále s nimi nosit nádobu s propan-butanem.

 

Naftová topidla jsou v průměru 2x tak dražší jak plynová, na druhou stranu mají ale minimální provozní náklady. Při provozu spalují naftu nebo ELTO, některé typy si můžete předělat i na zemní plyn či propan-butan.

 

Naftová topidla navíc poskytují vyšší výkon a můžete je tak použít ve větších objektech.

 

Zatímco nejvýkonnější plynové topidlo MASTER poskytuje výkon asi 103 kW (a vytopí tak halu o maximálním objemu cca 2 500 m3), nejvýkonnější naftové topidlo BV 690 F zvládne i dvakrát tolik – 220 kW. Díky tomu je vhodné i do obrovských hal a skladů, v novostavbách s dobrou izolací zvládne ohřát i přes 5 000 m3 vzduchu o 30 °C.

 

Jestliže si nejste jistí, jak výkonné topidlo pro svůj objekt potřebujete, spočítejte si ho na základě vzorečku uvedeném v tomto článku.

 

Obrovské sklady a haly nad 5 000 m3

 

Pokud jste majitelem obří haly nebo skladu o celkovém objemu vzduchu nad 5 000 m3, pak můžete v případě kvalitní izolace použít výše zmíněné naftové topidlo BV 690 F, které v dobře izolované novostavbě dokáže o 30 °C ohřát vzduch o celkovém objemu až 6 500 m3. Tato hodnota se zvyšuje v přímé úměře s nižším požadavkem na rozdíl původní a nové teploty.

 

V hůře zateplených, např. plechových, halách už vám ale ani toto výkonné topidlo nemusí stačit. Pak už je potřeba opustit kategorii mobilních průmyslových topidel a podívat se po ústředních topných systémech, které nezřídka kdy nabízejí výkon i přes 300 kW a jejich cena se pohybuje v řádech vyšších stovek tisíc Kč.

 

Zobrazit naftová topidla

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o