Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Hydraulická závěsná kladiva. Kdy a jaké použít?

Hydraulická závěsná kladiva lze pořídit ve třech základních řadách – lehká (small breakers, SB), střední (middle breakers, MB) a těžká (heavy breakers, HB). V tomto článku poradíme, které z nich se hodí pro jaké účely a čím byste se při výběru měli řídit.

 

Hmotnost jako základní parametr

 

Zásadní rozdíl mezi jednotlivými řadami tkví v jejich velikosti a hmotnosti, respektive na jak těžký pracovní stroj je lze osadit.

 

Lehká SB kladiva jsou kompaktní stroje určené pro lehké bourací a výkopové práce, stavbu silnic, renovaci budov nebo lámání menších kamenných bloků. Ta nejlehčí SB kladiva váží cca 50 kg, ta nejtěžší obvykle do 750 kg. Hodí se na demolici betonových bloků o rozměru do 1 m3, potřebujete k nim bagr o hmotnosti 1-17 tun.

 

Střední MB kladiva uplatníte hlavně při dobývání kameniva z lomů, větších demolicích, zakládání staveb nebo stavbě tunelů. Jde o výrazně robustnější přístroje – ty nejlehčí váží cca 750 kg, ty nejtěžší až 2 tuny. Můžete s nimi demolovat beton i skálu o rozměrech cca do 2,5 m3, potřebujete k nim bagr o hmotnosti 12-26 tun.

 

Těžká HB kladiva slouží k dobývání a rozpojování velkých kamenných bloků z lomů, při těžkých demoličních pracích nebo stavbě tunelů. Tyto stroje váží 2 tuny a více (např. Atlas Copco má ve svém portfoliu největší kladivo o hmotnosti 7 tun) a jsou vhodné pro ty nejnáročnější bourací práce. Potřebujete k nim bagr o hmotnosti 27-50 tun, u největších kladiv i těžší.

 

Při výběru kladiva rozhodně neplatí pravidlo „čím větší tím lepší“. Větší kladiva mají vyšší nároky na nosič a vyšší provozní náklady. Rozhodujte se podle toho, jaký materiál o jakých rozměrech s nimi budete demolovat.

 

Počet úderů vs. energie úderu

 

Vedle hmotnosti je důležitým parametrem hydraulických kladiv počet úderů za minutu, respektive energie úderu.

 

Energie úderu se udává v joulech a přirozeně platí, že čím je vyšší, tím tvrdší materiál s menší námahou dokáže kladivo rozbít. Lehká kladiva mívají sílu asi 1 000 J, ta těžká přes 5 000 J.

 

Počet úderů za minutu udává, kolikrát za minutu je schopno kladivo udeřit do povrchu. Tento údaj je důležitý zejména u SB kladiv do měkčích materiálů (beton), protože při bourání měkkých materiálů je vyšší frekvence mnohem účinnější než vyšší síla.

 

U většiny kladiv si můžete sílu a frekvenci úderů sami regulovat, MB a HB kladiva Atlas Copco mají ale skvělou funkci automatického rozpoznání materiálu – a upravují tak frekvenci a sílu přesně tak, jak je potřeba. Pokud tedy bouráte měkčí materiál, automaticky zvyšují frekvenci, pokud tvrdší, automaticky zvyšují sílu.

 

Zpětný ráz jako výhoda

 

Při úderech do tvrdého povrchu dochází k propružení ocelového nástroje a tzv. zpětnému rázu. Hydraulická závěsná kladiva jsou ale konstrukčně vyrobená tak, že značnou část energie ze zpětného rázu dokážou pohltit a následně ji využít při dalším úderu.

 

Např. hydraulická kladiva Atlas Copco využívají technologii zvanou EnergyRecovery, která zajišťuje, že až 80 % energie ze zpětného rázu využijí pro následující úder. Systém výrazně snižuje přenos vibrací na rameno nosiče a snižuje tak jeho opotřebení, rozhodně tento parametr nepodceňujte.

 

Jaký pracovní nástroj?

 

Většina hydraulických kladiv je v základu vybavená oškrtem – špičatým nástrojem, který se hodí zejména k demolici betonu bez armatur anebo hornin jako jsou vápenec, pískovec či břidlice.

 

Pro demolici krystalických hornin jako jsou magma nebo žula doporučujeme spíše tupé nástroje, pro demolici armovaného betonu či asfaltu pak plochý, respektive široký sekáč.

 

Nezapomínejte na detaily

 

Tak jako u výběru všech stavebních strojů, i u hydraulických kladiv hrají roli malé detaily.

 

Např. hydraulická kladiva Atlas Copco jsou vybavená systémem VibroSilenced, který díky pružným prvkům umístěným mezi úderovým mechanismem a jeho obalem umožňuje akustickou izolaci a společně s vyladěnou geometrií snižuje hlučnost stroje o 18 dB. Funkce AutoStart zase zaručuje automatické spouštění úderů a ContiLubeTM II Microse stará o automatické mazání, čímž prodlužuje životnost kladiva.

 

Kladiva Atlas Copco řady SB navíc pořídíte jako kompletní balíčky – v ceně dostanete kladivo, špici, připojovací hadice, adaptační desku, dopravu, zapojení, uvedení do provozu a 3 letou záruku.

 

Zobrazit závěsná hydraulická kladiva

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o