Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Jak vybrat průmyslové topidlo?

Naftové, plynové, elektrické, infračervené – jaké topidlo pro vás bude nejlepší a kterými parametry se při výběru řídit? Pojďme si to shrnout.

 

Naftová topidla: nejlevnější zdroj vytápění

Naftová topidla při svém provozu spalují naftu nebo extra lehké topné oleje (ELTO) a mají tak minimální provozní náklady – nejnižší ze všech uvedených topidel. K tomu disponují solidním výkonem (až 111 kW), jsou tichá a bezpečná.

 

Určitě váš potěší, ze z ELTO si můžete odečíst DPH i spotřební daň, takže při vyšší odběrech (řádově tisíce litrů) vás vyjdou levněji, než nafta. U modelů AIR-BUS (BV 310-690) navíc můžete topidla na zakázku předělat pro spalování propan-butanu nebo zemního plynu, což pro provozy s plynovou přípojkou představuje velkou výhodu.

 

U topidel s naftovým pohonem máte na výběr ze dvou variant: topidla s přímým spalováním používejte jenom v dobře větraných prostorách, protože při spalování nafty či ELTO vznikají zplodiny. U topidel s nepřímým spalováním zplodiny odvádíte komínem nebo speciální hadicí mimo objekt, takže je můžete využívat i v interiérech.

 

Použití: výrobní haly, sklady, staveniště (přímé spalování) a obchody, stany, výstavní haly (nepřímé spalování).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plynová topidla: nejnižší pořizovací cena 

 

Plynová topidla vás hned při koupi potěší svou nízkou pořizovací cenou – ta nejlevnější seženete už od necelých 4 000 Kč. Náklady na provoz jsou však v porovnání s naftou vyšší, plynová topidla mají docela vysokou spotřebu.

 

Jinak jsou plynová topidla malá, lehká a kompaktní zařízení, která navíc i při plném výkonu zůstávají na povrchu studená – nehrozí tak, že se o ně popálíte. Nezapomínejte však na to, že jejich mobilitu částečně omezuje nutnost přenášet také nádobu s propan-butanem.

 

Podobně jako u naftových topidel, i u těch plynových dochází ke spalování kyslíku a produkce CO2, i když ne v tak velké míře. Můžete je proto používat i v hůře větraných místnostech.

 

Použití: haly, dílny, skleníky, částečně izolované stavby, stáje, zemědělské chovy

 

 

 

Elektrická topidla: čistá energie s vysokou účinností

Elektrická topidla mají v porovnání s naftovými nebo plynovými jednu zásadní výhodu: nespotřebovávají kyslík a nevypouštějí do ovzduší kouř, vlhkost ani zápach. Využijete je proto také v nevětraných místnostech.

 

Další výhodou elektrických topidel je jejich vysoká účinnost – všechnu přivedenou energii totiž převádějí na teplo. Jde o čistý a velmi ekologický způsob ohřevu vzduchu.

 

Elektrická topidla doporučujeme zejména pro havarijní vytápění – skoro nic neváží, takže je snadno přenesete, a navíc se snadno obsluhují. Na druhou stranu však nemají tak vysoký výkon, jako topidla plynová či naftová.

 

Použití: obchody, domy, garáže, sklepy a práce v interiéru: při malování, obkládání, omítkování atp.

 





 

Infračervená topidla: bez prachu i zplodin

Infračervená topidla jsou pomyslným králem mezi topidly: zatímco všechny ostatní přístroje fungují na principu rozhánění horkého vzduchu po místnosti, infračervená topidla ohřívají vzduch pomocí infračerveného záření. Tedy vlastně stejně, jako Slunce.

 

Topidla vytvářejí sálavé teplo, které neohřívá vzduch, ale přímo osoby a objekty. Jsou navíc vysoce účinná (mají asi 98% účinnost), extrémně tichá a hlavně při ohřevu nevíří prach. To oceníte třeba ve starých skladech nebo sklepech.

 

Není divu, že si infračervená topidla oblíbily třeba filmové štáby při venkovním natáčení v zimě. Topidla mají okamžitý náběh a hřejí od první sekundy po svém spuštění.

 

Použití: stavby, dílny, haly, aplikace náchylné na prach  

 













  

 

Mohlo by vás zajímat:

 

více: Jak vybrat výkon topidla?

 

Zobrazit topidla Master

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o