Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Doporučení a tipy pro řezání diamantovými kotouči

Ať už máme úhlovou brusku, stolovou či kamenickou pilu, nebo řezač spár, v první řadě nás zajímá ekonomika řezu. Jaká je jeho efektivita, tedy jak rychle dokážeme řezat, kolik kotouč vydrží, kolik stojí a jak přesný je řez. Co tedy dělat, abychom efektivitu dokázali zvýšit? Podívejte se na naše tipy a doporučení. 

 

Vsaďte na kvalitní kotouč

 

Bez kvalitního diamantového kotouče efektivitu řezu nezvýšíte i s těmi nejprofesionálnějšími stroji. Při výběru kotouče je nejdůležitější složení a tvrdost segmentu, tedy na jaký materiál je kotouč určen a pro jakou obvodovou rychlost je navržen. Pokud se jakýmkoli zmíněným parametrem minete, účinnost řezání výrazně klesá. Obecné pravidlo zní, že pro řezání tvrdých materiálů potřebujete kotouč s měkkým segmentem a naopak. V opačném případě kotouč rychle ubývá nebo se diamantová zrnka zalešťují v matrici a kotouč přestává řezat. Počet, velikost a tvar diamantových zrn předurčuje, jak se vám bude s kotoučem řezat a jakou bude mít životnost. O tom, jak vybrat správný kotouč si můžete přečíst zde. Nové kotouče vždy skladujte v suchu, aby jste předešli poškození těla kotouče. Obecně dražší kotouče mají významně vyšší životnost a řezné vlastnosti. A neplatí to s lineární závislostí.

 

U všech typů strojů jsou otáčky již přednastavené od výrobce, stejně tak jako maximální obvodová rychlost. Je proto nutné je dodržovat, jinak hrozí poškození kotouče, ale také zranění. 

 

Na trhu se objevují kotouče, které mají diamantová zrna v matrici rovnoměrně rozložena v prostorové mřížce. Tato výhoda je diskutabilní z mnoha pohledů. Z dlouhodobé zkušenosti však tento fakt nepředčí správnou volbu kotouče na daný materiál, vhodné složení matrice nebo materiálové inovace pojiv a nelze říci, že by tyto diamantové kotouče řezaly rychleji nebo déle vydržely. Do jisté míry se jedná pouze o dobrý marketingový tah.

 

Hurá do řezu

 

Při řezání na stolové pile máte dvě možnosti: Buď je řezná hlava pevně zaaretovaná na plnou řeznou hloubku a materiál je tlačen do řezu. Tato metoda se obvykle používá pro větší účinnost, než když se řezná hlava drží rukou bez aretace. Je vhodná při mokrém řezání měkčích materiálů. Nebo efektivnější řezání po krocích se praktikuje pojížděním stolu vpřed a vzad a snižováním řezné hlavy v krajních polohách až do úplného oddělení materiálu. Platí, že čím tvrdší je materiál, tím více zdvihů dopředu a vzad. Řezání po krocích je velmi efektivní, šetrné ke kotouči a umožňuje řezání na vrcholu výkonnosti stoje.

 

 

V každém případě se vyhněte se nestejnoměrnému tlaku na řezaný materiál z jedné strany, což může vest k rychlému opotřebení nebo poškození nástroje.

 

 

Při řezání řezačem spár, neaplikujte nadměrný boční tlak na rukojeť stroje při jeho řízení. Tím obrušujete řezný kotouč nerovnoměrně, vzniká nevyváženost kotouče a snižujete jeho životnost. Zároveň také nespouštějte diamantový kotouč do řezu příliš rychle. Nadměrně tím zatěžujete motor a zvyšujete teplotu v řezu a zatížení kotouče. 

 

Jak na silné materiály?

 

Při řezání vrstev silnějších než 10 cm se doporučuje řezat materiál systematicky ve postupných vrstvách s řeznou hloubkou po 5 až 8 cm. To umožňuje kotouči zůstat v ideálních otáčkách a řezných podmínkách. Byť se může zdát, že řezání silného betonu po 5cm je časově náročné, na konci zjistíte, že jste touto metodou ušetřili přibližně 30% času. Tedy  nejen času obsluhy, ale času, po kterou je stroj zatížen. A životnost kotouče se nepoměrně zvýší.

 

Pro řezy hlubší než 20cm se doporučuje první řezy provést menším kotoučem o průměru do 400mm a poté kotouč vyměnit za větší průměr a tento diamantový kotouč použít pouze pro dořezání hlubších vrstev. Tento proces zajišťuje vysokou životnost nejdražších kotoučů.

 

 

Nebojte se chlazení

 

Vždy sledujete instrukce, jestli jsou kotouče určené na řezání za sucha, za mokra nebo umožňuje obě varianty.  Při suchém řezání je nutné kotouč vždy po dvou minutách nechat běžet aspoň 15 vteřin na prázdno, aby se zchladil vzduchem. Pokud brousíte za mokra, sledujte, jestli je přívod vody dostačující. V případě, že přestane fungovat chlazení vodou, zkontrolujte, jestli není potřeba vodu doplnit, případně vyčistěte filtr čerpadla. 

 

Ať už je kotouč určen pro mokrý či suchý řez, obecně platí, že voda v řezu výrazně snižuje teplotu segmentu a tím prodlužuje jeho životnost. Navíc snižujete prašnost při práci, což ocení nejen obsluha, ale také okolí a stroj samotný.

 

Netlačte na pilu

 

Na kotouč příliš netlačte, ale nechte jej, aby si stroj vlastní vahou "materiál sám odebíral". Tím snižujete tření v místě řezu, zabraňujete nežádoucím vysokým teplotám a tím rychlému opotřebení segmentů.

 

Co s nepřesným řezem a nízkým výkonem?

 

V případě, že řez není přesný, zkontrolujte, jestli diamantový kotouč není poškozený, opotřebovaný, nebo určený pro jiné materiály. Pokud je kotouč v pořádku, pravděpodobně nemáte seřízenou pilu, dostatečně dotaženou upínací matici nebo řezná hřídel je poškozená. V mnoha případech může za nepřesnost řezu také "zaleštěný kotouč". 

 

Jestli při řezání máte pocit, že vám práce jde ztuha nebo příliš pomalu na vině mohou být zaleštěná diamantová zrna. To poznáte po hmatu, kdy diamantová zrna ze segmentu nevyčnívají a ten je na dotek hladký. V takovém případě používáte na řezaný materiál příliš tvrdý kotouč a zrna se v matrici sama neobnažují. Situaci můžete pomoci řezem do abrazivního materiálu jako je pískovec, pískobeton nebo přípravku na obnovu kotouče. 

Pokud se stane, že kotouč neřeže vůbec, zkontrolujte zdali je dobře upnutý a souhlasí směr otáčení. Pokud je kotouč nasazen obráceně, neřeže.

 

Řezání čerstvého betonu

 

Čerstvý beton se řeže pro zajištění řízeného praskání větších betonových ploch. Řezání se provádí do 24 hodin zrání betonu do hloubky 1/3 až 1/4 celkové tloušťky betonové plochy. Obecně se používají diamantové kotouče o průměru 300 nebo 350mm s šířkou segmentu 3-4 mm. Pro řezání čerstvého betonu se používají buď speciální diamantové kotouče nebo kotouče určené pro abrazivní materiály, které jsou vybaveny ochranou segmentů proti podbroušení.

 

Zobrazit všechny diamantové kotouče

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o