Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Nejčastější dotazy při výběru a používání odvlhčovačů vzduchu

Odvlhčovače vzduchu pomohou jak v domácnosti, například v sušárnách a vlhkých sklepech, tak také ve stavebnictví, či v průmyslových skladech, kde je potřeba udržovat určitou hladinu vlhkosti. Značka Master nabízí širokou škálu odvlhčovačů jak pro domácí, tak profesionální užití a není snadné mezi nimi vybrat. Proto jsme pro vás připravili nejčastější dotazy při výběru a také při používání odvlhčovačů Master.

 

Jaký je rozdíl mezi vysoušením odvlhčovačem a topidlem?

 

Topidla vysouší pouze vrchní vrstvy stěn, zbylá voda zůstává hlouběji ve stěnách a posléze opět vystoupí na povrch. Jedná se také o metodu náročnou na provoz, protože je nutné ji doprovázet častým větráním. Odvlhčovač místnost vlhkosti rovnou zbavuje a odvádí ji pryč.

 

Kam všude se odvlhčovače hodí?

 

Odvlhčovače představují skvělého pomocníka do domácnosti, do sušáren, koupelen či vlhkých sklepů. Mají však také široké využití ve stavebnictví, v nejrůznějších skladech, kde jsou skladovány citlivé věci na vlhkost, nebo ve stavbách poškozených vodou.

 

Jaký je rozdíl mezi kondenzačním a adsorpčním odvlhčovačem?

 

Liší se principem odvlhčování vzduchu. Kondenzační odvlhčovače nasávají vlhký vzduch, který následně ochladí a vypustí zpět. Zkondenzované páry pak odtékají do nádržky, ze které se voda poté odčerpává. Adsorpční odvlhčovače vlhkost zachycují do hygroskopického materiálu.

 

Je některý z nich lepší?

 

Není, jejich efektivita se liší dle teploty okolí. Kondenzační odvlhčovače jsou nejúčinnější při teplotě 30° C a relativní vlhkosti 80 % a čím je teplota nižší, tím méně jsou účinné. Při velmi nízké teplotě už nefungují vůbec a je vhodnější odvlhčovač adsorpční, jehož účinnost zase klesá s nárůstem teploty.

 

Čím se liší domácí odvlhčovače od profesionálních?

 

Rozdílu je více, ale tím nejdůležitějším je výkon. Profesionální odvlhčovače mohou vysoušet i přes 200 l za 24 hodin, domácí jich zvládnou méně, zpravidla 10 l. Rozdíl je také v odvodu vody, u domácích často musíte nádržku vylévat ručně. Profesionální odvlhčovače jsou konstruovány i do náročných prašných podmínek a pro nepřetržitý provoz. V neposlední řadě se liší také cenou, domácí odvlhčovače se dají pořídit za pár tisíc korun, profesionální se pohybují v řádu desetitisíců.

 

Jak poznám, jaký výkon potřebuji?

 

Důležitými parametry jsou výkon a průtok vzduchu, který se udává v m3/h a měl by se rovnat nejméně trojnásobku vysoušené místnosti. Odvlhčovače, které mají příliš nízký výkon, budou vysoušet déle a za daleko vyšší náklady a je pravděpodobné, že s nimi požadované vlhkosti nedosáhnete. Naopak nadbytečně výkonná zařízení účinná budou, nicméně náklady na provoz mohou být vyšší.

 

Může se stát, že nádržka odvlhčovače přeteče?

 

Ne, u odvlhčovačů Master se stroj při naplnění nádržky automaticky vypne a pomocí diody indikuje plnou nádržku. Pokud potřebujete rychlé a efektivní vysoušení, vybírejte odvlhčovač tak, aby se na něj dala napojit hadice na odvod kondenzátu.

 

Zastaví se vysoušeč v případě, že je dosaženo optimální vlhkosti v místnosti?

 

Ano, všechny typy odvlhčovačů a vysoušečů vzduchu MASTER mají hygrostat, automatickou součástku, která odvlhčovač v případě předem definovaných hodnot vypíná.

 

Lze použít domácí odvlhčovač pro nepřetržitý provoz?

 

Ne, domácí odvlhčovače nejsou pro nepřetržitý provoz vhodné. Lepší volbou jsou poloprofesionální, případně profesionální odvlhčovače, jejichž provoz je plně automatizovaný, nemusíte je kontrolovat a nehrozí jejich přetížení.

 

Je možné ve vysoušené místnosti topit? Má vysoušeč na teplotu nějaký vliv?

 

Ano, u kondenzačních odvlhčovačů je jejich efektivity nejvyšší při teplotě okolo 30°C. Tedy přitápění v místnosti, zvláště v zimních měsících, výrazně zvyšuje jejich účinek. Je ale potřeba topit s ohledem na provozní teploty odvlhčovače, které není vhodné překročit. Zdroj tepla by měl být také dostatečně vzdálen, aby se stroj nepoškodil.

 

Jak mohu zvýšit výkon odvlhčovače?

 

Odvlhčovač je výkonnější, pokud jej postavíte doprostřed místnosti. Dodržujte také vzdálenost od stěny, která zpravidla bývá 0,2 -0,5 metru a nepokládejte na něj žádné předměty. Dodržujte teplotu, která je stanovena v návodu, protože má na funkčnost odvlhčovače výrazná vliv. Zvýšení teploty topidlem na ideální hranici výkon odvlhčovače ještě zvýší. Zvýšit výkon je možné také pomocí ventilátoru.

 

Jaká je ideální vlhkost vzduchu?

 

Záleží na prostoru, v obytných prostorách kolem 50 %, ale například v prádelnách, sušárnách či sprchách 40-45 %. Jiná vlhkost bude také požadována ve skladech, kdy třeba u potravin se pohybuje mezi 30-50 %.

 

Mohu použít pro zapínání odvlhčovače spínací časové hodiny?

 

Ne, tato možnost není vhodná. Pro zapnutí odvlhčovače je zapotřebí ručně zmáčknout tlačítko ON/OFF, což musíte provést kdykoli, kdy vysoušeč odpojíte od zdroje energie. Po opětovném sepnutí spínacích hodin tedy stroj sám nezapne.

 

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 67 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

  • Ověřený zákazník

    25. 4. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o