Máme 30 let zkušeností

Odborné články

Záložní zdroj energie / elektrocentrála pro ostrovní a fotovoltaické systémy – podle čeho vybrat?

Zatoužili jste po udržitelném způsobu života a zvažujete pořízení fotovoltaické, nebo solární elektrárny? Rádi byste se obešli bez připojení k distribuční síti? Je nezbytné připravit se také na situace, kdy je obloha zatažená, nebo panely pokryté sněhem. Pořiďte si nezávislý zdroj – benzínovou elektrocentrálu s poloautomatickým startem.

Zatoužili jste po udržitelném způsobu života a zvažujete pořízení fotovoltaické, nebo solární elektrárny? Rádi byste se obešli bez připojení k distribuční síti? Je nezbytné připravit se také na situace, kdy je obloha zatažená, nebo panely pokryté sněhem. Pořiďte si nezávislý zdroj – benzínovou elektrocentrálu s poloautomatickým startem.

 

Život bez elektřiny si v dnešní době, kdy je na ní závislé v podstatě všechno, už nedovedeme představit. Záložní zdroj energie je v mnoha případech nutným opatřením. Elektrocentrály mohou být jednofázové, nebo třífázové. Na trhu pořídíte rovněž plynové elektrocentrály, benzínové, dieselové a mnohé další. Uplatnění nachází v provozovnách, skladech, výrobnách, rodinných domech či chatách, v kempech a v dalších oblastech. Specializované elektrocentrály mohou sloužit jako náhradní zdroj napájení také tam, kde přístup k síti není vůbec – například pro ostrovní fotovoltaický systém.

 

Jak ostrovní systém funguje?

Ostrovním systémem se rozumí soběstačný systém, který funguje bez jakéhokoliv přístupu k síti. Lidé je mnohdy zvažují kvůli častým výpadkům, nebo potřebě být nezávislí na distribuci elektřiny. Často na ně padne volba také v odlehlých oblastech, kde elektrická přípojka zcela chybí a její zřízení by bylo příliš nákladné.

 

Skládá se z fotovoltaických panelů, střídače, regulátoru napájení a několika akumulátorů. Výběr správných baterií je velmi zásadní. Vyplatí se také pořízení benzínového generátoru, který vám zajistí energii například v zimním období, kdy výkon ostrovního systému nemusí stačit. Vždy je lepší se raději pojistit.

 

Automatický záložní zdroj ATS MEDVED

 

Záložní zdroje pro ostrovní systémy

Spolehlivé elektrocentrály s benzínovým motorem pořídíte u českého výrobce MEDVED, který se přímo specializuje na výrobu profesionálních elektrocentrál a automatických záložních zdrojů. Pro ostrovní systémy se ve většině případů volí jednofázové generátory. Třífázové ale nejsou problém. Benzínové záložní zdroje vynikají především příznivou pořizovací cenou, snadným zimním startem, kompaktními rozměry, nízkou hmotností a jednoduchou údržbou, kterou hravě zvládne každý alespoň trochu technicky zdatný uživatel. Ve srovnání s dieselovými generátory by se jim dala vytknout například o trochu vyšší spotřeba paliva. Uživatel proto musí zvážit, jak často bude záložní zdroj v provozu a jestli úspora převýší výše uvedené výhody. I zde má ovšem možnost zvolit úsporný motor.

 

Součástí záložních generátorů pro ostrovní systémy je poloautomatická jednotka, která je na dálku řízena signálem z regulátoru. Většinou 6-12 V. Na základě tohoto signálu zajistí řídící jednotka autonomní start nebo vypnutí elektrocentrály, která je vybavena bezobslužným elektrickým startérem, elektronicky řízeným sytičem a ventilem paliva. Tyto „jednoduché jednotky“ se obecně označují názvem PDM1. Jednotka PDM1 od značky MEDVED je navíc vybavena zpožděným připojením do zátěže, což znamená, že se spotřebiče připojí až po zahřátí motoru a ne ihned po nastartování. Tento zdánlivě malý detail zajistí spolehlivější starty elektrocentrály (zvláště v zimním období), ale především významně prodlouží životnost motoru.

 

Pokroková poloautomatická jednotka PDM207

Značka MEDVED počítá i s náročnou klientelou. Nabízí moderní a technicky pokročilou poloautomatickou jednotkou PDM207. Ta kromě výše uvedeného přináší také řadu doplňkových možností a užitečných programovatelných funkcí. Jednou z hlavních výhod je možnost připojení GSM modulu. Díky němu můžete generátor sledovat a ovládat skrze aplikaci v chytrém mobilním telefonu. Nádrž paliva můžete zároveň dovybavit čidlem pro jeho měření – při poklesu paliva pod nastavenou mez vás aplikace automaticky upozorní, nebo elektrocentrálu bezpečně vypne.

Automatický záložní zdroj ATS MEDVED

I když sluníčko delší dobu pravidelně svítí a fotovoltaická elektrárna stačí na dostatečné dobíjení baterií, baterie v záložním zdroji se může postupně vybíjet, palivo v karburátoru stárnout a systém se může kvůli delší odstávce stát nespolehlivým. Jednotka PDM207 pravidelnými profylaktickými starty hlídá připravenost systému, dobíjí baterii a udržuje motor funkční. Dojde-li k poškození, nahlásí uživateli poruchu dříve, než bude pozdě.

 

Funkce jako je pravidelný chod v nastavených denních hodinách nebo zamezení nočního chodu lze doplnit na přání zákazníků. Jednotka PDM207 nabízí řadu možností využití.

 

Poloautomatický záložní zdroj MEDVED Arctos – spolehlivost především

Skvělou variantou je vysoce úsporný záložní zdroj Arctos 8000 H AVR PDM1 nebo PDM207. Jedná se o poloautomatický záložní zdroj, vybavený moderním motorem HONDA iGX s elektronicky řízeným karburátorem. Motor vyniká vysokou spolehlivostí, životností, velmi rychlou reakcí na zátěž a výraznou úsporou paliva v řádu až 20 %.

 

Motory této japonské značky jsou všeobecně považovány za vysoce spolehlivé a kvalitní. Nechybí ani regulace napětí AVR, která je určena k napájení citlivější elektroniky – oceníte ji, pokud často používáte počítače, nebo napájíte UPSky či měřící přístroje.

 

Rychlá a jednoduchá instalace

Záložní zdroje MEDVED PDM jsou dodávány jako kompletně zapojené sestavy se snadným připojením k rozvaděči včetně technické podpory při instalaci. Na konci výroby podléhá každý generátor důkladnému dvoukrokovému testování s připojenou zátěží a je předem nastaven tak, aby vyhovoval požadavkům většiny uživatelů.

 

Automatický záložní zdroj ATS MEDVED          Generátor pro ostrovní systém MEDVED PDM207

 

Servis, technická podpora a široká nabídka doplňkového příslušenství

Obsluha i údržba benzínových záložních elektrocentrál je snadná, provoz není drahý a k tomu navíc můžete vybírat z mnoha různých druhů příslušenství. Pokud se rozhodnete umístit záložní zdroj do interiéru, což je vždy vítaným krokem, máte možnost elektrocentrálu vybavit podložkou pro odtlumení vibrací, přírubou pro napojení pružného výfukového potrubí pro odvod spalin nebo velkou nádrží pro dlouhodobý nezávislý chod. Doplňková zásuvka pro napojení externího ventilátoru zajistí dostatečné množství vzduchu pro spalování a chlazení motoru.

 

Pokud potřebujete poradit s vhodným výběrem, volbou výkonu, umístěním či připojením, můžete se na nás kdykoliv obrátit. Dodatečný záruční i pozáruční servis a bezproblémové pořízení náhradních dílů jsou nejen samozřejmostí, ale zároveň neopomenutelnou výhodou tuzemského výrobce.

 

 

Elektrocentrály pro ostrovní a fotovoltaické systémy

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod Manek.cz hodnotilo 68 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    23. 4. 2024

  • Ověřený zákazník

    27. 3. 2024

  • Ověřený zákazník

    26. 6. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Sociální sítě

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis stavebních strojů a mechanizace již 30 let. Zastupujeme značky NORTON Clipper, Husqvarna stavební centrum pro Olomouc a Brno, Atlas Copco, HONDA, MEDVED, MASTER, Milwaukee KANGO, Hikoki, TERMA. Půjčovna stavební mechanizace a pronájem mobilních kompresorů a generátorů. Servis stavebních strojů a techniky.

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o